קרטוקונוס


ד"ר ניר ארדינסט,מרצה מן החוץ בית הספר לרפואה-הדסה עין כרם והינו יו"ר החוג לעדשות מגע

קרטוקונוס  מבוא

קרטוקונוס (קרטו-קרנית, קונוס-חרוט) או בשמה בעברי קרנית חרוטית מתוארת  כמחלה דו- עינית לא דלקתית מתקדמת, המאופיינת בהידקקות ובבלט הקרנית (החלק השקוף בקדמת העין). השכיחות באוכלוסייה היא 50 עד 230 מקרים ל 100000 איש. מחלה זאת מהוות את האינדקציה וההתוייה המובילה להשתלת קרנית אך בגלל טיפול קישור צולב (Cross Linking או קוסלינקינג) מתחילה מגמה  כעת שפציינטים רבים תלויים יותר בהתאמת עדשות מגע. בקרטוקנוס עם התקדמות המחלה מבנה הקרנית הקדמית משתנה ובכך הקרנית הופכת לדקה יותר ובעלת מבנה מעוות. שינוי מבנה זה גורם לאסטיגמציה ארגולרית ולקוצר ראייה (כוח התשבורת תלוי בקמירות הקרנית).
 
קרטוקונוס  אבחנה

קרטוקנוס מאובחן לפי מספר תבניות. ראשית, עוצמת הקימור המרכזית של הקרנית.תבנית נוספת היא היחס בין הקמירות של  החלק העליון הקמור בקרנית לחלק התחתון  (הקמור יותר), תבנית זאת נקרת I.S. קיימת תבנית שמסמכת על הטיית המרידיאן הקמור ביחס לקו ההוריזונטלי, אסימטריה בין תבנית עניבת הפרפר בשילוב זווית שגדולה יותר מ 30 מעלות מהמרדיאן האנכי הקמור הינה תבנית AB/SRAX שמאוד אופיינית לתבנית בקרנית של חולי קרטוקנוס. במכשרי טופוגרפיה ישנה פונקציה אשר לוקחת את ערכי התבנית ובעזרת נוסחה (ערכי התבניות מוכפלים אחד בשני וב100 ולבסוף מחולקים ב300) נוקבת בערך כאשר ערך מעל 3 מחשיד לקרטוקנוס וככל שהערך גבוה יותר כך דרגת הקרטוקנוס חמורה יותר. רגישות של המירות המרכזית בקרנית נקבעה ל 82%, ערך תבנית ה I.S בעל רגישות של 74 אחוזים, תבנית האסטיגמציה היא בעל רגישות של 88 אחוז ורגישות ה KISA נקבעה על 96 אחוזים.

קרטוקונוס  טיפול

הטיפול  בקרטוקונוס משתנה בהתאם לחומרת המחלה, כאשר בשלבים הראשונים משקפיים מספקים תיקון יעיל, לאחר מכן יש להתאים עדשות מגע בין אם רגילות או בין אם עדשות מגע לקרטוקונוס. יש לציין שהטיפול בקישור צולב (Cross Linking או קוסלינקינג) מאיט ואף משמר את קצב התקדמות הקרטוקונוס ופציינטים רבים נמצאים מרכיבים עדשות מגע כעת בהשוואה לעבר. במידה והתקדמות הקרטוקנוס נמשכת יש לשקול התערבות ניתוחית.

שלבים התחלתיים

§        משקפיים - באופן מסורתי, במקרים המוקדמים של הקרטוקונוס בלבד

שלבים מתונים עד בינונים

§        עדשות מגע - מהמקרים הקלים עד למתונים

בינוני ומעלה

§        טיפול בקשרי צילוב (crosslinking)         keratoplasty

אפשרויות טיפול אחרות כוללות:

§        השתלות טבעות תוך קרניתיות,

§        טיפולים בלייזר (כלומר, photorefractive keratectomy, phototherapeutic keratectomy, lasik in situ keratomileusis )

§        השתלת עדשות תוך-עיניות

§        שילוב של הדברים שצוינו למעלה

עדשות מגע לקרטוקונוס

בשלב מתון עד בינוני יש צורך בהתאמת עדשות מגע מיוחדות לקרטוקנוס רכות (כדוגמת SOFTK) או קשות (כדוגמת ROSE K או OP8) במידה ועדשות אלו אינו מספקות מענה הולם יש לשקול התאמת עדשות סקלרליות או עדשות מגע מיני סקלקליות המשלבות את יתרונות העדשות מגע הסקלרליות יחד עם נוחות קלה יותר בהחדרה וההסרה של העדשות.